Βιβλίο του Μάη

Καλώς ήλθατε στη Λέσχη Αναγνωστών “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ” !

Βιβλίο για το μήνα Μάιο ψηφίστηκε το :

“Εγώ το Ρομπότ”, Ισαάκ Ασίμοφ  (Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ)

Περιγραφή:
«(…) Δεν θυμάσαι πώς ήταν ο κόσμος χωρίς τα ρομπότ. Υπήρχε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε το σύμπαν μόνη της και χωρίς κανένα φίλο. Τώρα ο άνθρωπος έχει πλάσματα να τον βοηθήσουν, πλάσματα πιο δυνατά απ αυτόν, πιο πιστά, δεν είναι πια μόνος.
»(…) Για σένα ένα ρομπότ είναι ένα ρομπότ. Γρανάζια και μέταλλο, ηλεκτρισμός και ποζιτρόνια. Νους και σίδερο! Ανθρώπινο κατασκεύασμα! Και, εν ανάγκη, κάτι που ο άνθρωπος μπορεί να καταστρέψει. Αλλά δεν έχεις δουλέψει μαζί τους, κι έτσι δεν τα ξέρεις. Είναι μια γενιά πιο καθαρή και πιο καλή από μας.
»(…) Τότε πουλούσαμε ρομπότ για να χρησιμοποιηθούν στη Γη, ακόμα και πριν από την εποχή μου. Φυσικά, ήταν τότε που τα ρομπότ δεν μιλούσαν. Κατόπιν τα ρομπότ άρχισαν να γίνονται πιο ανθρώπινα, και τότε άρχισε η αντίδραση…»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο Ισαάκ Ασίμωφ γεννήθηκε στη Ρωσία στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992. Μετανάστευσε στη χώρα αυτή το 1923 και πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1928. Σπούδασε βιοχημεία, την οποία και δίδαξε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς ΕΦ. Εκτός από βιβλία επιστημονικής φαντασίας, δημοσίευσε μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ («Εγώ, το Ρομπότ», «Έρχονται τα Ρομπότ», «Σπηλιές από Ατσάλι», «Ο Γυμνός Ήλιος», «Τα Ρομπότ της Αυγής», «Ρομπότ και Αυτοκρατορία» ) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας («Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» 1-6).

Το 1950 ο Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Εγώ, το Ρομπότ» (I robot). Με αυτό εισήγαγε τους τρεις νόμους της Ρομποτικής, που έμελλε να μείνουν ιστορικοί με την εντύπωση που προκάλεσαν ακόμα και στον επιστημονικό κόσμο. Η υπόθεση αφορά τη συνέντευξη της ρομποτοψυχολόγου Suzan Calvin, μέσα από την οποία μας παρουσιάζονται εννέα ιστορίες σχετικές με ρομπότ.
Οι τρεις περίφημοι νόμοι της Ρομποτικής είναι οι εξής.

1. Δεν επιτρέπεται στο Ρομπότ να βλάψει άνθρωπο ή, εξαιτίας της αδράνειάς του, να τον αφήσει να πάθει κακό.
2. Το Ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που λαμβάνει από τον άνθρωπο, εκτός αν οι διαταγές αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τον πρώτο νόμο.
3. Το Ρομπότ πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του, εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και δεύτερο νόμο.

Πάρτε τo βιβλίo στα χέρια σας και αφεθείτε στο ταξίδι του…

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ !!!

Επόμενή μας συνάντηση την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012 !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s